Laatste nieuws

13
jan

Wilco Witte, De Vorstin

Hoe sta je in verhouding met anderen? Wat breng je als persoon? In Hilversum telt dit zwaar mee, zegt Wilco Witte, sinds 2018 directeur van De Vorstin. “Hier gaat het niet alleen om wat je doet, maar ook om wie je bent. Je moet iets gegund krijgen. In die zin is Hilversum een dorp met een kleine, maar hechte gemeenschap.”

Het poppodium krijgt voor 45% van de bedrijfsvoering een subsidie van de gemeente Hilversum en dat schept verplichtingen vindt Wilco. “Het idee dat De Vorstin voor bijna de helft eigendom is van alle Hilversummers motiveert mij enorm. Ik wil dat het voor iedereen transparant is wat wij hier doen. Daarnaast bouw ik voortdurend aan ons culturele netwerk. Als er iets georganiseerd wordt in de stad willen wij erbij zijn.” Zo was De Vorstin in 2020 betrokken bij Live 2000 en deed het poppodium ook mee met een seminar tijdens de Dutch Media Week van Beeld en Geluid.

Daarnaast wil Wilco het poppodium meer in de kijker spelen bij de Hilversumse productiebedrijven als ideale studio-locatie. Het muziekcafé van AvroTros wordt al wekelijks in de grote zaal opgenomen, maar ook voor andere televisie- of radioproducties biedt De Vorstin veel mogelijkheden volgens de directeur die ook bestuurder is van het Stadsfonds. “Voor de ideale live-beleving moeten producenten hier zijn”, klinkt het resoluut. “Onze crew heeft alle kennis in huis en spreekt de taal van de media. Ook qua glasvezelbekabeling en techniek hebben wij alles wat nodig is voor een perfecte productie.”

Een bredere focus op de media betekent ook een betere risicospreiding in zijn bedrijfsvoering, geeft Wilco eerlijk toe. “Normaliter haal ik 72% van mijn omzet met de live optredens in oktober, november en december”, legt hij uit. “2021 was het tweede jaar op rij dat door corona deze programmering niet live kon doorgaan. Het virus dwingt ons om alle conventies te herzien. ‘Wat kunnen wij wel?’ Wat mij betreft blijft dat altijd het uitgangspunt en dan biedt Hilversum als mediastad heel veel kansen voor ons.”

Hoe de toekomst voor poppodia als De Vorstin eruit zal zien, vindt hij lastig te voorspellen. “Sinds het uitbreken van de pandemie is het protocol 18 keer gewijzigd. Wij hebben daar 18 keer op ingespeeld en dat zullen wij blijven doen”, klinkt het stellig. “Maar wat er de komende tijd gaat gebeuren? Dat hangt voor een belangrijk deel af van de artiesten en hun boekers. Willen zij hun optreden verschuiven? Nu is het zo dat de zomer voor de festivals is en de winter voor de podia, maar corona kan alles veranderen.”

Moeilijker dan flexibel meebewegen met de coronaregels vindt Wilco het bijeenhouden van zijn team. De Vorstin is een leerbedrijf voor studenten van het ROC en heeft daarnaast een pool van 150 vrijwilligers voor onder meer de techniek, het decor, de bar en ticketverkoop. Wilco: “Zij zijn al anderhalf jaar niet binnen geweest en op een gegeven moment krijgen levens een andere invulling. Toch hoop ik dat – zodra het weer kan  – zij en al die andere Hilversummers De Vorstin weer weten te vinden.”

interview & tekst, Koosje de Beer  •  foto, Eric van der Vegt

Show Buttons
Hide Buttons