Laatste nieuws

13
dec

Ton & Willie Sprong, Sprong’s Verf en Behang

Grootvader Sprong begon in 1913 met een schildersbedrijf in Hilversum. Tien jaar later liet hij drie huizen bouwen aan de Bosdrift. Het middelste pand op nummer 46 hield hij voor zijn onderneming. Bijna honderd jaar later is hier nog steeds Sprong’s Verf en Behang gevestigd, nu geleid door kleinzoon Ton en echtgenote Willie Sprong.

“De verf vloeit bij ons nog steeds door de aderen”, zegt Ton over de geschiedenis. Zelf is hij in 1977 ‘in de winkel blijven hangen’ nadat hij werd uitgeloot voor de verplichte dienstplicht. “Daar heb ik nooit spijt van gehad”, verzekert hij. “Dit werk blijft leuk door de persoonlijke contacten met de klanten. Sommigen komen hier al vijftig jaar of langer. Ik heb veel generaties voorbij zien komen.”

In de winkel staan de bussen verf hoog opgestapeld met het eigen huismerk van Sprong op het etiket. “Tot de geboorte van onze dochter, 28 jaar geleden, maakte Ton de verf zelf, net als zijn vader en grootvader”, blikt Willie terug. “Het werd alleen steeds lastiger en kostbaarder om op kleine schaal alle ingrediënten aan te schaffen. Het maken van de verf hebben wij daarom uitbesteed aan een kleine verffabriek die de kwaliteit levert waar professionele schilders om vragen.”

Behalve voor verf kunnen klanten ook voor behang en gereedschap bij de verfhandel terecht. Willie wijst naar de lange rij behangboeken achter de toonbank. “Alle grote merken hebben wij in huis”, is haar vervolg. “Stoffering daarentegen doen wij niet. De winkel is daar niet ruim genoeg voor.”

Als geboren en getogen Hilversummer zou Ton niet in een andere plaats willen ondernemen. “Wij verkopen geen impulsartikelen en dan is dit een fijne plek in de buurt van de Gijsbrecht”, klinkt het klip-en-klaar. Mensen lopen nog steeds gemakkelijk binnen in de winkel. Zo heeft het echtpaar voor het interview een groot deel van de dag besteed aan het adviseren van een klant die al zijn kamers opnieuw wil laten behangen en verven. Toch is het belangrijk om ‘aan de boom te blijven schudden’, zoals Ton het verwoordt. “Met borden langs de weg en advertenties in de Gooi en Eembode blijven wij vertellen dat we hier zitten. Doe je dat niet, dan is iedereen je snel vergeten.”

Ton heeft getwijfeld of hij zou meewerken aan dit verhaal. “De invalshoek is ondernemen tijdens de pandemie en voor ons heeft corona niet verkeerd uitgepakt”, legt hij uit. “Sterker nog: wij hebben een topjaar gehad. Ik vroeg mij af of ons verhaal daarom wel in deze portretreeks van BVHilversum thuishoort. Aan de andere kant is het voor het bredere beeld wel goed om onze kant te vertellen.” Willie knikt instemmend. “Natuurlijk moesten wij, net als iedereen, flexibel inspelen op de situatie. Zo hebben wij onze website snel aangepast en het click & collect goed geregeld. Tussen twaalf en twee uur konden de mensen de spullen ophalen. Zodra we dit allemaal op orde hadden, ging het verder eigenlijk vanzelf.”

Het lidmaatschap van BVHilversum heeft Ton overgeërfd van zijn vader die lid was van voorloper Stro. “Net als mijn lidmaatschap van onze inkoopvereniging, vind ik het lidmaatschap van BVHilversum bij mijn ondernemerschap horen”, zegt hij. “Ik volg niet alle avonden even actief, maar het is een goed gevoel om te kunnen terugvallen op collega-ondernemers als dat nodig is.”

interview & tekst, Koosje de Beer  •  foto’s, Eric van der Vegt

Show Buttons
Hide Buttons