Laatste nieuws

2
jul

Martine van Vuure, Van Vuure Uitvaartverzorging

Overgrootvader Dirk startte Van Vuure Uitvaartverzorging in 1896. Nu geven Martine en haar broer Dirk van Vuure leiding aan de uitvaartonderneming die ook repatriëring vanuit het buitenland verzorgt. Martine: “Dirk en ik zijn de vierde generatie en gingen van jongs af aan al mee naar de zaak. Wij regelen uitvaarten in ’t Gooi en omgeving, maar Hilversum neemt als bakermat van ons familiebedrijf wel een bijzondere plek in.”

Haar broer Dirk heeft de leiding over de repatriëringstak van de onderneming, Martine is het gezicht van de uitvaartverzorging. Zij leerde het bedrijf kennen via verschillende bijbaantjes die zij naast haar studie personeelsmanagement deed. “Ik heb koffie geserveerd, gechauffeerd, als uitvaartleider gewerkt en meegeholpen met de verzorging van overledenen”, blikt ze terug. “Later heb ik leidinggevende taken op mij genomen. In die tijd heb ik ontdekt hoe magisch het is om te zien dat de dingen die je bedenkt goed gaan.” Er is in de loop van de jaren veel veranderd in de uitvaartbranche, is haar vervolg. “Toen ik kwam kijken, was het nog echt een mannenberoep, nu zijn er veel meer vrouwen in de uitvaartwereld werkzaam.”

Pieken en dalen
Van Vuure viert dit jaar het 125-jarig bestaan, maar door Corona is het jubileum anders dan anders. In plaats van een feest zijn er het hele jaar door weggeefacties. “Wij hebben de crisis met pieken en dalen beleefd, met drukke en rustige periodes”, zegt Martine. De algemeen directeur wil dan ook niets liever dan weer terug naar normaal. “In het begin van de crisis was het zoeken. Hoe geef je iemand binnen de mogelijkheden een waardig afscheid? Het is knap hoe alle medewerkers hebben meebewogen met de ontwikkelingen. Nu is een livestream tijdens de uitvaartdienst bijna standaard, in het begin hebben we de meest efficiënte werkwijze hiervoor echt moeten ontdekken.”

Wisselende coronaregels
Ook de snel wisselende coronaregels maakten de bedrijfsvoering niet gemakkelijker, klinkt het achteraf. “De regels veranderden op een gegeven moment met de dag. Hadden wij de uitvaart geregeld voor vijftig aanwezigen, moesten wij de dag daarop melden dat er nog maar dertig mensen waren toegestaan. Dit was soms echt verdrietig.” Ook als oma alleen staat en niet geknuffeld kan worden komt dat binnen. Martine: “Dan breekt je hart.” Wel heeft zij in dit opzicht waardering voor het bestuur van Hilversum. “Heel veel buren vonden troost in het vormen van erehaag totdat ook niet meer mocht. Burgemeester Broertjes heeft toen vrij vlot besloten dit wel toe te staan.”

BV Hilversum
Door het thuiswerken en haar bestuursfunctie in de Rotary heeft Martine afgelopen jaar weinig contact gehad met andere ondernemers. Niettemin is een lidmaatschap van BVHilversum voor haar vanzelfsprekend. “Ik heb het overgeërfd van mijn vader”, lacht ze. “Het is goed om met anderen te sparren. Zo vond ik het lastig om reclame te maken voor ons bedrijf. Collega-ondernemers van BVHilversum lieten mij zien dat het niet nodig is om zo bescheiden te zijn.”

interview & tekst, Koosje de Beer  •  foto’s, Eric van der Vegt

Show Buttons
Hide Buttons