Laatste nieuws

22
jun

Ewout Jansen, Il diVino

“Veel van mijn familieleden werken in het bankwezen of zijn jurist. Ik ben in mijn carrière een heel andere kant opgegaan”, zegt Ewout Jansen, eigenaar van wijnhandel Il diVino. Hij werkte als medewerker op verschillende cruiseschepen, stond achter de bar in het Kurhaus in Den Haag, maar was ook bedrijfsleider bij Délifrance.

Daarna lijkt de geboren Utrechter bij Delta Lloyd rust te vinden in een functie met overzichtelijke werktijden van 9 tot 5. Ewout: “Ik heb daar veel geleerd, ook omdat ik lid ben geweest van hun ondernemingsraad en op hoger niveau de centrale ondernemingsraad. Na tien jaar wilde ik wat anders en heb ik mijzelf een jaar de tijd gegeven om uit te zoeken of het zelfstandig ondernemerschap iets voor mij was.”

Goede match
Het bleek een goede match, want op 1 april 2008 opende Ewout Il diVino Wijnwinkel in Hilversum. In 2019 volgde een vestiging in Bussum en sinds drie maanden kunnen ook de inwoners van Amersfoort naar hun eigen Il diVino om de hoek.

Dat wil niet zeggen dat alles meteen van een leien dakje ging, blikt de Hilversumse ondernemer terug. “Ik opende mijn winkel middenin de economische crisis. Er waren meerdere wijnhandels in Hilversum en mensen moesten wennen aan mijn assortiment. Vanaf het begin heb ik gekozen voor wijnen uit onbekendere wijnlanden die vaak ook biologisch of natuurlijk zijn geproduceerd.”

Wijnproeverijen
Toch is het volgens hem niet de slechts denkbare start geweest. “Juist in tijden van tegenwind, moet je een beroep doen op je creativiteit. Het is misschien wel mijn redding geweest dat ik alles uit de kast moest halen om succesvol te zijn. Ik fiets graag en zie daarin een overeenkomst met het ondernemerschap. Het gaat niet alleen maar om hard kunnen rijden, je moet het ook lang vol kunnen houden.”

Een goede presentie op social media en veel acties, waaronder wijnproeverijen, helpen om Il diVino op de kaart te zetten en te houden. En altijd klantvriendelijk blijven natuurlijk. “Mensen kunnen overal wijn kopen. Ik ben dus blij als ze dat bij mij doen en wil dit ook uitstralen”, legt Ewout zijn visie op het ondernemerschap uit.

Lokaal
“Soms scheer je als ondernemer langs de afgrond en corona was voor mij niet de eerste keer”, zegt hij over deze periode. “In het begin was er natuurlijk een enorme schrik bij mij en mijn klanten, maar later kwam de rust terug. De grootste verrassing was eigenlijk dat mijn klanten helemaal niet terneergeslagen waren, en terugkwamen om wijn uit te zoeken.”
Met de biologische slager bood Ewout een barbecuepakket aan en in samenwerking met de kaaswinkel een borrelpakket. De eigenaar van Il diVino kijkt er met een goed gevoel op terug. “Bij onze klanten was er een beweging om lokale ondernemers te steunen. Ik vond dat erg leuk om te ervaren.”

 Druif Wijnfestival
Twintig jaar geleden kwam Ewout met zijn gezin naar Hilversum. “Ik zit hier goed en ik voel mij thuis in de stad”, zegt hij. Hilversum biedt volgens hem ook genoeg kansen om te ondernemen. “Samen met twee andere ondernemers hebben wij destijds het Druif Wijnfestival bij Mout geïnitieerd”, geeft hij als voorbeeld. “Dit jaar gaan wij het drie keer herhalen. Druif in de Wijngaard is net geweest, in juli is Bussum aan de beurt en we komen in september nog een keer terug naar Hilversum. In deze regio zijn de mensen enthousiast en als je wilt, kun je hier veel bereiken. ”

interview & tekst, Koosje de Beer  •  foto, Eric van der Vegt

Show Buttons
Hide Buttons