Laatste nieuws

8
aug

Els Brons, Bibliotheek Hilversum

Els Brons is al sinds haar jeugd omringd door boeken. “Mijn moeder was bestuurslid van de bibliotheek in Abcoude. In de schoolvakanties hielp ik daar al mee als boekenopruimhulp”, vertelt de huidige directeur van bibliotheek Hilversum.

Na de middelbare school volgt Els de tweejarige basisopleiding tot bibliothecaris. Daarna specialiseert zij zich met een aanvullende opleiding tot leidinggevende en gaat aan de slag als hoofd van de bibliotheek in Bunnik. Later volgen functies bij de bibliotheekcentrale Utrecht en als rayondirecteur. De vacature voor de bibliotheek Hilversum kwam precies op het juiste moment, blikt Els terug. “De rayonorganisatie zou verdwijnen en ik was eraan toe om eigen baas te zijn.”

Nut en noodzaak
De vroegere inwoonster van Abcoude is nu ruim twintig jaar het gezicht van bibliotheek Hilversum. Nog nooit heeft zij zolang op eenzelfde plek gezeten, maar er gebeurt genoeg om te blijven volgens Els. “In de jaren ’80 van de vorige eeuw stonden nut en noodzaak van de bibliotheek politiek nog ter discussie. Sindsdien is er veel veranderd. Wij zijn allang niet meer die instelling waar je alleen komt om een boek te lenen. Ook in Hilversum zijn wij de plek waar iedereen komt – jong, oud, arm, rijk – met alle mogelijke vragen. Dat maakt deze baan leuk.”

Cultureel ondernemer
Een omslag die Els heeft helpen aanjagen. Op de vraag of zij zichzelf als ondernemer ziet, is het antwoord dan ook een volmondig ‘ja’. “Cultureel ondernemer”, specificeert zij. “In de tijd dat ik hier zit, is de bibliotheek het informatiepunt digitale overheid geworden, hebben wij een leescafé gekregen en organiseren wij tientallen cursussen, workshops en lezingen per jaar. Die omslag maak je niet zonder gevoel voor ondernemerschap.”

Corona
Terugkijkend noemt Els de coronapandemie een dieptepunt voor de bibliotheek. “Natuurlijk hebben we met boekentasjes op bestelling aan de kapstok ons best gedaan”, klinkt het berustend. “Maar we konden niet leveren wat nodig was. Voor ons, voor de kinderen, hun ouders en alle andere Hilversummers die de bibliotheek gebruiken is het lastig geweest. Wij ontvangen nu weer veel schoolklassen, maar ik zie nog steeds een na-ijleffect. Leerlingen kunnen zich moeilijker concentreren en blijven langer onrustig.” Ook het gebruik van het theater in de bibliotheek, is nog niet op het oude niveau, stelt de bibliotheekdirecteur. “Wij zien een stijgende lijn, maar mensen moeten de volledige omschakeling om weer samen dingen te gaan doen nog maken.”

Mediaplein
Heel erg blij daarentegen is zij met het nieuwe college-akkoord waarin staat dat de bibliotheek verhuist naar de Kerkbrink. Dat betekent veel extra ruimte voor een instelling die nu uit zijn jasje groeit. De huidige 100 werkplekken kunnen er dan 250 worden en ook uitbreiding van het cursusaanbod wordt mogelijk. Daarnaast biedt de nieuwe locatie als ‘mediaplein’ van Hilversum een uitgelezen kans om nog intensiever op te trekken met Beeld en Geluid en andere culturele en welzijnsinstellingen in Hilversum. Ook ziet Els kansen om de samenwerking met het MBO-college verder aan te halen. Samen met lokale radio en tv-zenders start de bibliotheek dit jaar al met een ‘Medialab’ voor Hilversummers.

Els: “Formeel moet de gemeenteraad dit besluit nog goedkeuren, maar het is geweldig dat we dit na zoveel jaar praten hebben bereikt. Volgens plan zouden wij dan eind 2024 in de Kerkbrink open kunnen gaan. Hoe ik deze nieuwe bieb voor mij zie? Als een bruisende instelling waar iedereen zich welkom en gehoord voelt.”

interview & tekst, Koosje de Beer  •  foto, Eric van der Vegt

Show Buttons
Hide Buttons