Laatste nieuws

13
okt

Blik op duurzaamheid

Wethouder Duurzaamheid Jan Kastje: “In 2040 is Hilversum van het gas af. Ondernemers kunnen niet wachten met het nemen van duurzaamheidsmaatregelen.”

“Ondernemers neem nu de duurzaamheidsmaatregelen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn”, hield Jan Kastje zijn publiek voor. Een vijftigtal Hilversumse ondernemers kwamen 9 oktober naar de bijeenkomst Duurzame Ondernemersblik op de Toekomst van BVHilversum.

Zij hoorden ook de waarschuwing van de wethouder. “We kunnen dit wettelijk ook van jullie vragen. Als het nodig is, zal de gemeente het vergunningen- en handhavingsbeleid aanscherpen. Daarmee heb ik een klein zweepje in mijn hand dat ik liever niet wil gebruiken.”

De uitspraak leverde wel wat opmerkingen uit de zaal op. Veel ondernemers zijn net bijgekomen van de recessie en financieel nog niet klaar om veel te investeren. Hoe kan de gemeente hen faciliteren? Geld geven is niet de weg die de gemeente kiest, stelt Kastje. Wel zijn er al twee revolverende fondsen voor particulier en  maatschappelijk vastgoed. Door een beroep te doen op deze fondsen kunnen deze partijen tegen een lage rente leningen afsluiten. Het opzetten van een soortgelijk fonds voor ondernemers ziet de wethouder als een mogelijkheid ‘die hij meeneemt naar het college’.

 

Daarnaast is er natuurlijk het Koplopersproject waaraan ondernemers nog steeds kunnen meedoen. De deelnemers krijgen eerst een grondige CO2 nulmeting. Op basis van deze energiescan kunnen zij zowel individueel als gezamenlijk praktisch aan de slag gaan met verduurzaming. Ook zal de gemeente zelf het goede voorbeeld geven. “In 2022 is onze bedrijfsvoering en gemeentelijk vastgoed klimaatneutraal”, belooft Kastje. Geen eenvoudige opgave, want door de oudbouw is Hilversum “energetisch zo lek als een mandje”.

Kastje was niet de enige spreker op deze avond die ondernemers een duurzame blik op de toekomst bood. De ontvangst was meer dan goed verzorgd dankzij de excellente catering van Rosco. Dit keer met een duurzaam accent omdat alle producten lokaal zijn ingekocht en geproduceerd.

Na de opening van de dagvoorzitter, Inge van Dommelen, leidde Voorzitter Matthieu Feijen l de bijeenkomst verder in met zijn hartelijke felicitaties voor Kurta52 dat dit jaar de promotie video’s zal verzorgen voor de Verkiezing Onderneming van het Jaar. Deze Hilversumse onderneming heeft de pitch gewonnen en zal deze opdracht overnemen van de firma uit Almere. Directeur Gert Jan de Vries is blij met deze nieuwe uitdaging. “Ik vind het geweldig dat ik dit als Hilversums bedrijf voor Hilversum mag doen”, antwoordt hij desgevraagd.

Na de speech van de wethouder gaf Feijen het woord terug aan de dagvoorzitter van de avond, Inge van Dommelen die Indira van ’t Klooster het woord gaf;directeur van Dudok Architectuur Centrum en gastvrouw van  deavond. In een vlot tempo en met aansprekend beeld nam zij haar gehoor mee in haar onderzoek naar Utopische woongemeenschappen, via het GAK-gebouw dat groener is dan het lijkt en helaas binnenkort wordt gesloopt, naar de projecten van het architectuurcentrum: Hilversum Verlicht en Hartslag Oost.

De volgende spreker, Monique Moree, lid van de commissie toekomst bestendig ondernemen van BVHilversum, hernam het thema Duurzaamheid in de meer traditionele zin van het woord. Zij ging in op de 17 Werelddoelen die zijn vastgesteld tijdens de Klimaattop in Parijs in 2015. Er zijn verschillende redenen voor ondernemers om te kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering: intrinsieke motivatie, verplichting door de overheid, CO2-beprijzing of omdat de consument hierom vraagt.

Na de speech van de wethouder gaf Feijen het woord aan Indira van ’t Klooster, directeur van Dudok Architectuur Centrum en gastvrouw van vanavond. In een vlot tempo en met aansprekend beeld nam zij haar gehoor mee in haar onderzoek naar Utopische woongemeenschappen, via het GAK-gebouw dat groener is dan het lijkt en helaas binnenkort wordt gesloopt, naar de projecten van het architectuurcentrum: Hilversum Verlicht en Hartslag Oost.

De volgende spreker, Monique Moree, lid van de commissie toekomst bestendig ondernemen van BV Hilversum, hernam het thema Duurzaamheid in de meer traditionele zin van het woord. Zij ging in op de 17 Werelddoelen die zijn vastgesteld tijdens de Klimaattop in Parijs in 2015. Er zijn verschillende redenen voor ondernemers om te kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering: intrinsieke motivatie, verplichting door de overheid, CO2-beprijzing of omdat de consument hierom vraagt.

Hoe je het duurzaam ondernemen kunt oppakken, liet Martine van Vuure, algemeen directeur van Uitvaartverzorging Van Vuure zien. Zij doet mee met het Koplopersproject en heeft al een aantal investeringen gedaan, waaronder een warmtepomp in het pand aan de Melkweg. Ook heeft de uitvaartonderneming een eigen bedrijfsfiets en zijn er plannen voor een oplaadpaal.

Daarnaast houdt zij alle innovaties in haar vakgebied nauwlettend in de gaten. Zo zijn er kisten van volledig afbreekbaar materiaal en kan het koelen van de overledenen na het opbaren milieuvriendelijk met graszoden. Eigenlijk maakt het niet uit hoe je duurzaam onderneemt is haar conclusie. Als je het maar doet. “Just take the first step!” Met deze gedachte in het achterhoofd is het tijd voor de gezellige borrel ter afsluiting van een geslaagde avond.