Laatste nieuws

9
sep

Amin Usman, Boekhandel Voorhoeve

Amin Usman loopt met emmer en zwabber het nieuwe pand van boekhandel Voorhoeve binnen op de hoek van Kerkstraat en Schoutenstraat. “Een laatste schoonmaakklus in onze oude winkel, voordat wij de sleutel overdragen”, legt hij uit. De toekomst in het nieuwe Voorhoeve ziet de eigenaar van de boekhandel zonnig tegemoet. “Ook van klanten, hoor ik dat de ‘vibe’ hier goed is.”

“We waren uit ons jasje gegroeid, maar een nieuwe locatie vinden was lastig”, blikt Amin terug. “In het oude pand hadden wij 540 m2 winkeloppervlak, voor net een maatje daarboven is er weinig keus. Een hele V&D hebben we nu ook weer niet nodig.”

Het huidige onderkomen is met ruim een verdubbeling van het winkeloppervlak ideaal voor de boekhandel, het leescafé, de studio, de lunchroom en het verkooppunt van brood van Matthijs Boon. “Ik geloof in de combi”, zegt Amin die in het verleden de hotelschool heeft afgerond en behalve de boekhandel ook de horeca in eigen hand houdt. “Zo’n zeven jaar geleden zijn wij begonnen met de lunchroom en dit was meteen een succes. Mensen blijven langer in de winkel hangen als ze er een kop koffie kunnen drinken.”

Duurzaam ondernemen
Corona was een rollercoaster, stelt hij achteraf. Vooral de verplichte winkelsluiting op 15 december vorig jaar kwam snoeihard aan voor de boekhandel. Inkomsten vielen weg, terwijl Amin wel de dubbele lasten van het nieuwe en het oude pand moest dragen. Wakker ervan gelegen heeft de geboren en getogen Hilversumse ondernemer dan weer niet. “Ik kan twee dingen goed: slapen en kletsen”, klinkt het opgewekt. “Mijn vaste medewerkers hebben hun baan behouden. Verder heb ik alles wat niet strikt noodzakelijk is, geskipt.”

Zo zijn in het nieuwe Voorhoeve alleen de voorbereidingen getroffen voor de geplande zonnecollectoren en warmtepomp. Daarnaast had Amin een rianter interieur voor de nieuwe winkel in gedachten. “Alles is nu circulair, niet helemaal de bedoeling, maar wel hip in deze tijd. Wat in het oude pand nog bruikbaar was, heb ik meegenomen. Verder heb ik veel op veilingen gekocht. De verlichting komt bijvoorbeeld uit de winkels van Hudson Bay.”

Kansen benutten
Hij verwacht dat dit zijn laatste verhuizing is. Weggaan uit de Mediastad is nooit bij de gedreven boekhandelaar opgekomen. “Ondernemen in Hilversum is steeds leuker. Vroeger werd alles doodgeslagen uit angst voor precedentwerking. Nu kijkt iedereen naar wat wel kan en durven wethouders terug te komen op beleid”, vat hij het verschil in bestuursstijl samen. Een goed voorbeeld vindt hij de mogelijkheid voor fietsparkeren hier op het plein. “Het idee was dat het hele centrum fietsvrij zou moeten zijn, maar als winkeliers merkten wij dat klanten wegbleven. Na overleg met de gemeente is dit snel opgelost met een extra fietsenstalling tegenover onze winkels.”

In 2018 was Amin Usman ‘Ondernemer van het jaar’ en leerde hij BV Hilversum beter kennen. “Dat is alweer drie jaar geleden, dus volgens mij mag ik dit jaar weer meedoen.” Lachend: “Een dubbele trofee, dat lijkt me top.”

 

interview & tekst, Koosje de Beer  •  foto’s, Eric van der Vegt

Show Buttons
Hide Buttons